Een interactieve installatie geplaatst bij de eindexpositie van Academie Minerva in de Suikerunie Groningen. 
Mensen staan elke dag voor talloze keuzes. Het verbaasde mij dat velen vaak zo lang twijfelen bij het maken van keuzes die simpel zijn. Ik vond dat hier makkelijker mee omgegaan kon worden. Om deze reden heb ik een interactieve installatie gemaakt waarbij je een vraag gesteld wordt. Iedereen kent deze vraag en veel mensen vinden deze vraag ook lastig om te beantwoorden; wat ga ik eten vanavond? Des te meer opties je hebt, des te moeilijker het is om te kiezen.
Daarom heb ik mijn installatie gesplitst in twee delen. Als je het eerste deel in loopt, moet je een koptelefoon op doen waarbij je de vraag hoort: wat ga je eten vanavond? Dit op een rustige kalme toon en het enige wat je ziet is een lege witte ruimte met geen invloeden. Hierdoor kan je rustig de vraag voor jezelf beantwoorden. Daarna volgt de tweede kubus, als je de koptelefoon opdoet en in de kubus gaat staan krijg je opnieuw de vraag, wat ga je eten vanavond? Deze keer is de vraag op een hardere toon gezet, sneller achter elkaar gesproken en als omgeving ontzettend veel opties, waardoor het onmogelijk wordt om te kiezen.
Ik heb ervoor gekozen om het op deze manier te presenteren, omdat als je eenmaal de winkel inloopt om datgene te halen wat je in gedachten had, je in een keer allemaal andere opties te zien krijgt. Iets dat veel mensen niet kunnen negeren. De opties zijn oneindig en de vraag wat je gaat eten blijft zich herhalen. Omdat ik juist hiervoor een oplossing wilde bedenken, heb ik een handleiding gemaakt over hoe je keuzes moet maken. Hierbij kom je tot het derde deel van de installatie. De handleiding is opgebouwd in 10 stappen, de eerste 5 heel serieus met echte oplossingen en stappen om over na te denken. Maakt de uiteindelijke keuze nou werkelijk uit? Vanaf stap 6 komt mijn eigen mening meer naar voren, hierin laat ik zien dat je gewoon niet zo moeilijk moet denken en gewoon moet kiezen.
Hiervoor heb ik ook een boekje ontwikkeld wat makkelijk is om te nemen, de stappen staan hierin vermeld en de lezer kan de handleiding volgen terwijl hij voor ‘moeilijke’ keuzes gesteld wordt. Dit is een gezeefdrukt boekje in 3 lagen.

KIES GEWOON
PRODUCT: INSTALLATIE, HANDLEIDING, BOEK
FORMAAT: RUIMTE 8X4 METER, BOEKJE 10X14 CM
MATERIALEN: HOUT MDF 3 MM, FOAMBOARD, FOREX, PAPIER
TOOLS: ZEEFDRUK, LASERSNIJDER, ADOBE ILLUSTRATOR
Back to Top